Начин на приготвяне
Брашното се пресява в подходящ съд за месене. Прави се кладенче и в него се изсипват съставките за тестото. Замесваме меко тесто и разделяме на 8 еднакви топчета.
Подреждаме ги в тава, в която предварително сме разтопили свинската мас и добавяме обилно олио, така че да може топчетата да поемат от него.
Оставяме настрани за около 20 минути на стайна температура, като е хубаво да се обърнат, за да се намазнят и да се тегли лесно тестото.
През това време разбиваме яйцата, към тях прибавяме натрошеното сирене и бакпулвера. Застиламе покривка или кърпа, върху която ще разтеглим корите.
Вземаме топче и леко го разплескваме, после започваме да го разтягаме внимателно, като го сложим върху китките на ръцете и след това прехвърляме на покривката.
Започваме леко да изтегляме по малко тесто с пръсти, като обикаляме по целия кръг, докато се постигне желаната големина и тънкост на кората (желателно е кората да започне да прозира).
Поръсваме плънка в средата и с помощта на покривката навиваме кората. Изрязваме краищата, защото стават по-твърди и слагаме в намазнена тава, в която ще печем. Повтаряме със всички останали топчета.
По желание слагаме няколко парчета масло отгоре. Пече се за около 30-40 мин на 190 градуса, като фурната се включва непосредствено преди да сложим баницата. Добър апетит!