Начин на приготвяне
Режа свинския бут на по-дебели парчета, правя и прорези, в които слагам скилидки чесън.
Всяко парче месо потапям в смес от олио, сол, черен и червен пипер, чубрица и щипка розмарин.
Подреждам в глинен съд. Около месото подреждам леко осолените зеленчуци: морков, праз, червен лук (нарязан на полумесеци), цели гъби и картофи.
Заливам с 200 мл червено вино, изсипвам сместа, в която потапяхме месото, добавям 200 мл вода, завивам с фолио и отгоре слагам капака на глинения съд.
Пека свинското шпиковано със зеленчуци за 120 минути на 200 градуса.
Поднасям печеното свинско е готово.
Източник - Graciela Nikolova от Кулинарна мрежа