Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Незабравими бабини захаринки

Незабравими бабини захаринки

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Незабравими бабини захаринки4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
50
"От баба сме научили как да правим тези захаринки - затова са и незабравими"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр /един жълтък се отделя за намазване/
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • олио - 3/4 ч.ч. /непълна чаена чаша/
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • амонячна сода - 1 пакетче
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • сол - 1 щ.
  • ванилия - 3 прахчета
  • лимонови стърготини - 1 ч.л.
  • брашно - 4 ч.ч.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чашата е с вместимост 200 мл.

Пресейте брашното и го оформете като кладенче в тавата. Сипете в кладенчето захарта и олиото, а след това и яйцата, разбити с щипка сол в купичка с вилица. Следват лимоновите стърготини от пакетче или настъргана кора от лимон и ванилията.

Двете соди се разбъркват в киселото мляко и като шупнат, също се прибавят.

Замесете тесто, прехвърлете го върху набрашнен плот и при нужда доомесете да се получи нелепнещо тесто.

Пригответе си голямата тава от фурната, застлана с хартия за печене, и подредете захаринките на разстояние една от друга. Оформете си ги с фигурка по ваше желание.

Разточете тестото на дебела кора 1 см. Изрежете желаните формички.

Аз ви поднасям пръстчета и цветя. Подредете ги в тава и след това ги намажете с четка с жълтък. Отгоре поръсете всички с по една щипка захар.

Съберете излишното тесто и го премесете.

Откъснете топче с големина на орех. Оформете като пръчица, претривайки тестото между длани с дебелината на пръст и с дължина 8-10 см. Докато се изпичат сладките в първата тава, се приготвят пръстчетата. Те също се намазват с жълтък и се поръсват със захар.

Загрейте фурната предварително, докато оформяте сладките. Изпечете захаринките на 190 градуса за около 15 минути, до леко порозовяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: