Начин на приготвяне
Чашата е с вместимост 200 мл.
Пресейте брашното и го оформете като кладенче в тавата. Сипете в кладенчето захарта и олиото, а след това и яйцата, разбити с щипка сол в купичка с вилица. Следват лимоновите стърготини от пакетче или настъргана кора от лимон и ванилията.
Двете соди се разбъркват в киселото мляко и като шупнат, също се прибавят.
Замесете тесто, прехвърлете го върху набрашнен плот и при нужда доомесете да се получи нелепнещо тесто.
Пригответе си голямата тава от фурната, застлана с хартия за печене, и подредете захаринките на разстояние една от друга. Оформете си ги с фигурка по ваше желание.
Разточете тестото на дебела кора 1 см. Изрежете желаните формички.
Аз ви поднасям пръстчета и цветя. Подредете ги в тава и след това ги намажете с четка с жълтък. Отгоре поръсете всички с по една щипка захар.
Съберете излишното тесто и го премесете.
Откъснете топче с големина на орех. Оформете като пръчица, претривайки тестото между длани с дебелината на пръст и с дължина 8-10 см. Докато се изпичат сладките в първата тава, се приготвят пръстчетата. Те също се намазват с жълтък и се поръсват със захар.
Загрейте фурната предварително, докато оформяте сладките. Изпечете захаринките на 190 градуса за около 15 минути, до леко порозовяване.