Начин на приготвяне
Измиваме лещата и я накисваме за едно денонощие. Лука нарязваме на ситни зарчета, а пащърнака нарязваме на 2-3 части.
В тенджера с нагорещената мазнина сотираме лукът на слаб огън.
Прибавяме парчетата пащърнак, скилидките чесън (цели) и ароматните индийски подправки.
Запържваме за кратко, като добавяме и отцедената леща. Разбъркваме добре и термичната обработка трае още 5-7 минути.
Накрая заливаме с горещия пилешки бульон и изсипваме разтвореното в малко вода доматено пюре.
Супата къкри на слаб котлон.
След като пащърнакът и скилидките чесън са се сварили ги изваждаме и намачкваме на пюре. Прибавяме ги отново към супата и овкусяваме със сол.
Десетина минути, преди да отстраним съда от котлона, прибавяме към супата тънко нарязаните резени от ½ лимон. Накрая поръсваме с пресен кориандър.
Пълнозърнестите филии нарязваме на средни кубчета.
В нагорещен тефлонов тиган разтапяме маслото и капваме няколко капки от сусамовото олио.
Настъргваме на ситно малко лимонова кора. Прибавяме нарязаните хлебни кубчета, като ги разбъркваме непрекъснато.
Те поемат от вкусовете и стават златисти и хрупкави.
Поднасяме супата от леща топла, като я гарнираме със резенче лимон и хрупкави крутони.
Адаптирано от 24 kitchen