Начин на приготвяне
Смесват се смлените орехи, захарта, галетата, канелата и предварително накиснатите стафиди. Вземат се корите, намазва се с олио 1 кора, прегъва се на две и пак се маже с олио.
Следва да се сложи 1 с.л. от плънката в средата, прегъва се от двете страни кората, отново се намазва с олио и се завива като сарма.
Това се прави и с всички останали кори.
Избира се подходяща тава и след като сме ги подредили, всеки ред се реже на две. Слага се да се пече до готовност бъдещата баклава.
За сиропа: смесва се 1 л вода на котлон с 1 кг захар и се вари за 10 мин. Маха се от котлона, добавя се 1 ванилия и сокът от лимона. Разбъркайте.
Корите трябва да са изстинали преди да се залеят със сиропа, а сиропът трябва да е горещ.
Оставете баклавата за поне 24 часа да престои.
Диетичното на баклавата е, че е с минимално количество захар, и то кокосова, но въпреки това е много вкусна!
Коментари