Начин на приготвяне
С тави великолепна и изтънчена рецепта си струва да украсите празничната трапеза.
Топящото се крехкото свинско е допълнено с богата плънка от сирена, гъби и ароматни подправки, завито в хрупкава апетитна коричка от бекон и чудесна топла гарнитура.
Свинското месо се подсушава и внимателно се разрязва по дължина на две, като острието на ножа не трябва да стига до края. Разтваряме филето и го поставяме между два слоя прозрачно фолио.
Начукваме го внимателно, като не използваме силата си, а се стремим да изтъним месото, без да го накъсваме. Овкусяваме го с черен пипер и малко сол само от вътрешната страна. Солта дехидратира месото, а то трябва да остане сочно. Беконът е също е осолен.
Подреждаме слайсовете от пушения бекон стъпаловидно. Върху тях поставяме филето.
Моцарелата и топеното сирене сме нарязали предварително и ги поставяме върху филето. Прибавяме по една кисела краставичка и малко каперси.
Поръсваме с оронени листенца прясна мащерка и поставяме по стръкче от нея в рулото. Манатарките сме накиснали предварително в хладка вода, за да се хидратират.
В тиган с нагорещено масло запържваме за кратко печурките и отцедените горски гъби, докато течността се изпари.
Запазваме водата, в която са се киснали манатарките за запичането на рулата. Допълваме гъбите към пълнежа равномерно и завиваме на стегнато руло откъм тясната страна.
Завързваме стегнато с бял памучен конец. Поставяме рулата в йена глаз тавичка.
Картофите и морковите измиваме добре и ги режем на кръгчета с кората (моите са домашни). Подправяме ги със сол и упоменатите подправки. Подреждаме ги около месните рулца.
Заливаме с гъбената вода и бялото вино. Прибавяме в двата края листенца салвия, за да подсилим ароматите. Покриваме съда неплътно с алуминиево фолио.
Запичаме рулата в предварително загрята фурната около 25 мин. на 180° С. Последните пет минути увеличаваме градусите на 200 при запичането и махаме фолиото, за да се зачерви беконовата коричка. Изваждаме го от фурната и го оставяме да почине 5 мин., преди да се нареже на порции.
За гъбената гарнитура сотираме ситно нарязания шалот. Овкусяваме със сол, черен пипер, мащерка и прибавяме нарязаните печурки. Задушаваме ги до готовност.
Същия тиган използваме и за канапето от ориз и коприва.
В загрятата мазнина задушаваме копривата и пресованата скилидка чесън. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Прибавяме предварително сварения на пара ориз, като добавяме малко от водата, в която са киснали манатарките.
Готови сме да сглобим чинията. На дъното оформяме канапе от ориз и коприва.
Върху него подреждаме резените от рулото, а от страни гарнираме с гъби и запечените картофки. Аранжираме с пресни клонки от мащерка.
Съвет: Към соса от запичането прибавете малко заквасена сметана и редуцирайте. С него залейте печеното месо.