Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Баница с праз, извара и сирене

Баница с праз, извара и сирене

Моника ИвановаМоника Иванова
Готвач
2168905971
Баница с праз, извара и сирене5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Не може да и устоите - никой не може да устои на класическата българска баница с праз, сирене и извара"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 600 г
  • праз - 3 стръка
  • сирене - 100 г
  • извара - 250 г
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - ½ кофичка
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • масло - 50 г
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете праза на шайби и го задушете с малко вода на тиган докато омекне. През това време разбийте 3 яйца с миксера. Към добре разбитите яйца добавете сиренето, като го натрошите, и изварата. Разбъркайте добре с вилица.

В киселото мляко добавете содата и разбъркайте докато шупне. Добре е да сте изкарали киселото мляко предварително от хладилника, за да шупне по-бързо. След като е шупнала изсипете киселото мляко при яйцата и разбъркайте.

Двете смеси са готови, време е да сглобите празеника. Вземете 3 бр. кори, върху тях изсипете и разпределете 2-3 с.л. праз и 2-3 с.л. от яйчената смес.

Завийте на руло и поставете в тавичка с незалепващо дъно. След като завиете и останалите кори ги оформете като вита баница.

Отгоре разпределете маслото на малки кубчета. Разбийте останалото яйце и намажете с него преди да пъхнете във фурната.

Печете баницата на 200 градуса за около 50-60минути. След като е готова напръскайте с малко вода и задушете под хавлия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Геновева
Геновева
Много любима вкъщи!
26.01.2019 14:19
1