Начин на приготвяне
Маята се разтваря в леко затоплената вода. Към тях се налива медът и зехтинът. Няма нужда да се чака да шупне.
Брашното се смесва с джинджифила и солта и се пресява в купа. Прави се кладенче, в което се налива течната смес и се бърка с пръсти или подходящ прибор. Ако е нужно се добавя още малко брашно, докато тестото започне да се отделя от стените на купата.
Прехвърля се на набрашнен плот и се меси до постигане на гладкост и еластичност. Тогава тестото се прибира в купата, леко намазнена предварително. Покрива се и се оставя да втаса и удвои обема си за 1 час.
От втасалото тесто се оформят 5 еднакви по големина хлебчета. Подреждат се на разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене. Правят се резки с остър нож и се поръсват с брашно, по желание смесено с още малко джинджифил на прах.
Хлебчетата втасват отново за 30-40 минути и се слагат в загрята на 200 градуса фурна, докато се зачервят - около 25-30 минути.
Щом са готови джинджифиловите хлебчета, се оставят да изстинат върху решетка, преди да бъдат поднесени.
Тези малки питки са подходящи за компания към екзотични ястия или леко препечени с масло и сладко по избор. Оставям на вашето въображение.
Добър апетит!