Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Джинджифилови хлебчета

Джинджифилови хлебчета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Джинджифилови хлебчета
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 5
19/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5
"Колко точно джинджифилови хлебчета ще изядете, оставяме на вашата съвест, но да знаете, че хич няма да са малко"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за доизмесване
  • вода - 280 мл
  • мед - 20 - 25 г
  • мая - 20 г жива
  • джинджифил - 10 г на прах (за по - изразен аромат, може и повече)
  • зехтин - 20 мл
  • сол - 1 ч.л. с връх
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в леко затоплената вода. Към тях се налива медът и зехтинът. Няма нужда да се чака да шупне.

Брашното се смесва с джинджифила и солта и се пресява в купа. Прави се кладенче, в което се налива течната смес и се бърка с пръсти или подходящ прибор. Ако е нужно се добавя още малко брашно, докато тестото започне да се отделя от стените на купата.

Прехвърля се на набрашнен плот и се меси до постигане на гладкост и еластичност. Тогава тестото се прибира в купата, леко намазнена предварително. Покрива се и се оставя да втаса и удвои обема си за 1 час.

От втасалото тесто се оформят 5 еднакви по големина хлебчета. Подреждат се на разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене. Правят се резки с остър нож и се поръсват с брашно, по желание смесено с още малко джинджифил на прах.

Хлебчетата втасват отново за 30-40 минути и се слагат в загрята на 200 градуса фурна, докато се зачервят - около 25-30 минути.

Щом са готови джинджифиловите хлебчета, се оставят да изстинат върху решетка, преди да бъдат поднесени.

Тези малки питки са подходящи за компания към екзотични ястия или леко препечени с масло и сладко по избор. Оставям на вашето въображение.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: