Хрупкави соленки за диабетици

04/02/2019
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор6762318611
"Специално за хората, които са с диабет, както и за останалите лакомници - хрупкави соленки, да има какво да си похапвате през деня"
Приготвяне25 мин.
Готвене15 мин.
Общо40 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо648
  • Преглеждания за месеца66
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • нахутено брашно - 300 г
  • брашно от лимец - 450 г + още за доомесването
  • маслини - 100 г Каламата
  • кефир - 250 мл
  • сода - 1 к.л.
  • мая - 1 бр. суха на Йоткер
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 1 бр.
  • зехтин - 4 с.л., ароматен (с риган и чесън)
  • захар - 1 ч.л., равна
  • сол - 1 ч.л., с връх
  • риган - 1 ч.л. изсушен
  • сусам - 1 с.л. бял, необелен
  • черен сусам - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, смесваме сухите съставки, като пресяваме два пъти двата вида брашно, за да се аерират.

Прибавяме солта, изсушения риган, и половината от белия сусам.

Маята активираме в хладко прясно мляко, подхранвайки я със захарта и малко брашно.

В кефирното мляко добавяме содата и разбъркваме добре.

Прибавяме добре разбития жълтък, зехтина и маята. Смесваме течните съставки, като ги изсипваме в кладенчето.

Маслините нарязваме на парченца, като внимателно отстраняваме костилките им.

Замесваме меко и еластично тесто, което покриваме със стреч фолио.

Оставяме да втасва за 40 минути в топло помещение.

Замесваме го отново, като го прехвърляме върху набрашнен плот.

Не трябва да се прекалява с месенето, тъй като тези брашна са бедни на глутен.

Разделяме топката тесто на две части. Всяка от тях разточваме на кора с дебелина около 1 см.

Режем на квадратчета или други форми по желание. Белтъкът разбиваме на пяна.

С четчица намазваме повърхността на крекерите и ги поръсваме със сусам.

Подреждаме соленките за диабетици в постлана с хартия за печене тава с няколко капки зехтин.

Печем соленките в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 15 минути.

Рецептата е без съдържание на глутен! подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар