Постна пица с домати, маслини и босилек

07/02/2019
Петя
отПетяПомощник Готвач120451432
"Това не прилича на постна пица, а на сбъднатата мечта на лакомника "
Приготвяне70 мин.
Готвене50 мин.
Общо120 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо550
  • Преглеждания за месеца81
  • Преглеждания за седмицата28
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • За блата
  • брашно - приблизително 500 г
  • мая - 1 пакет суха (7 г) или 1/2 к. свежа (21 г)
  • зехтин - 2 с.л. (олио)
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 250 мл, топла
  • За плънката
  • домати - 1 бр.
  • гъби - 1бр.(по желание)
  • лук - 1 гл., малка
  • маслини - 4 - 5 бр.
  • чушки - 1 бр., зелена(по желание)
  • риган - 1 щ., сух
  • мащерка - 1 щ., сушена
  • босилек - 1 щ., сух
  • пипер - 1 щ., черен смлян
  • зехтин - 1к.л.
  • сол - 1 щ., хималайска/бяла
  • доматен сос - 1 - 2 с.л.(дом.пюре или кетчуп)
  • босилек - свеж
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в 100 мл топла вода със захарта и 2 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне за 10 минути. Сухата може и да не се захваща, но рядко го правя. Винаги я шупвам, защото искам да съм сигурна, че маята е читава, т.е. годна за употреба.

С готовата мая и останалите продукти се замесва меко тесто, което се оставя на топло до удвояване на обема му, т.е. да втаса.

Втасалото тесто се разделя три топки. Топките се разточват на три сравнително тънки кръгли блата. От което следва, че ако обичате пици с дебели блатове (тип американски) трябва да разделите тестото на две части.

Вземам единия блат и го слагам в тава, можете да използвате и тава за пица, дъното на която е покрито с хартия за печене. Хартията леко я подмазвам с олио, така се получава блат с хрупкава коричка. Според вкуса ви може и да пропуснете тази стъпка.

Тук вече аз лично всеки блат леко го запичам в предварително загрята на 200 градуса фурна и тогава намазвам с доматения сос и слагам плънката. Вие процедирайте по ваше усмотрение.

Всеки един от тях се маже с доматен сос или кетчуп и отгоре се нарежда плънката. Поръсва се с черен пипер и със сухите подправки.

Пече се в ззагрята на 200 градуса фурна до желаната готовност (ние я обичаме малко препечена).

След изваждане се полива със зехтина и се поръсва със солта, така пицата става по-вкусна и ароматна, особено лука върху нея.

Поднася се украсена със свежите босилекови листа.

Да ви е вкусно! подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар