Начин на приготвяне
Направете тестото, като пресеете брашното в купа с щипката сол. Разтворете маята със захарта в купа с 100 мл топличка вода. Посипете с малко брашно и оставете да втаса за около 15-20 мин.
Междувременно нарежете месото на хапки. Почистете и нарежете на дребно лука, чушките, а гъбите - на полумесеци. Направете тестото, като в пресятото брашно оформите кладенче и в него сипете втасалата мая, една супена лъжица олио и остатъка от хладката вода. Замесете меко тесто и го поставете в намазана с олио купа. Покрийте с кърпа и оставете за около час да втаса, докато удвои обема си.
През това време загрейте маслото в дълбок тиган на котлона на умерена температура. Запържете месото за около 15 мин, като разбърквате периодично. Добавете нарязаните лук и чушки. Пържете още около 10 мин и добавете и гъбите. Разбъркайте хубаво и гответе още около 10 мин. Овкусете със сол, черен и червен пипер, ригана и чубрицата. Оставете плънката да се охлади.
Извадете тестото от купата и леко го премесете с малко брашно. Пригответе средна по големина тава (моята беше 28 см диаметър) и я намажете с олио.
Разточете тестото на кора, по-голяма от диаметъра на тавата, тъй като трябва да се направи и борд от тестото. Разстелете тестото в тавата и оформете и борда по стените.
Намажете тестото с олио. Оставете тестото да втаса още за около 20 мин. Сипете плънката за кебапа в оформената кора и разстелете равномерно.
Запечете Хайдушкия кебап във фурна на 180°C за около 40 мин. В последните 10 мин поръсете с настъргания предварително кашкавал.
Рецептата е взаимствана от yankod.com