Начин на приготвяне
1. Агнешките джолани се почистват от ципите, след което се надупчват с нож на няколко места напречно. Така месото ще поеме по-добре подправките и ще се овкуси равномерно.
2. В купичка се смесват всички подправки – сол, чубрица червен пипер, черен пипер и брашното. Добавя се 50 г олио и ако е необходимо - вода. Разбъркват се с тел, за да се получи хомогенна смес /гъста каша/. С тази смес се натъркват хубаво джоланите и се оставят настрани, за да поемат вкуса на подправките.
3. През това време измийте ориза и булгура и ги смесете. Прибавете почистения и нарязан на лентички /около 1 см/ спанак /ако е пресен/ и разбъркайте. Добавете нарязаните на ситно лук и чесън, солта, черния пипер, джоджена и останалото олио /100 мл/. Разбъркайте добре отново.
Разбийте яйцето и го прибавете към оризената смес. Ако ви е останало от сместа, с която сте намазали джоланите – сипете я също към ориза. Добавете вода в съотношение 1:6 /ориз и булгур: вода/ и сложете най-отгоре агнешки джолани. Всичко това се завива хубаво с алуминиево фолио.
4. Пъхнете тавата в загрята на 200 градуса фурна и печете около 30 минути, след това фурната се намаля на 150 - 180 градуса и ястието се пече около 2 – 2.30 часа.
5. По желание към оризената смес може да се добавятагнешки дреболийки и/или гъби. Аз лично ги предпочитам и двете.
6. След като се извади от фурната върху алуминиевото фолио, се покрива с кърпа и се оставя да престой 15-20 минути преди сервиране.
Така приготвения ориз става доста сварен и рядък, но като поизстине, си поема още от течността и се сгъстява.