Начин на приготвяне
Пригответе крема, като стоплите леко прясното мляко, след което добавете захарта и бъркайте.
Добавете гриса и предварително разбитите яйца с портокаловия сок и бъркайте бепрекъснато, докато се сгъсти.
Снемете от котлона и добавете ванилийките и маслото, бъркайте докато се разтопи напълно.
Захлупете и оставете да изстине (като бъркайте 2-3 пъти, за да не хваща коричка.)
Пригответе блат за пай с продукти в указаната последователност - първо белтъците с пудрата захар и солта, след това жълтъците със захарта и останалите съставки. Смесете ги и добавете и брашното, бакпулвера и ванилийката.
Изпечете на 160-170 градуса фурна до готовност (около 10 минути).
Готовия блат нарежете според височината на вашата форма за пай, наредете лентите по стените на формата, а останалите добавете на дъното.
Сипете крема, изравнете и по желание украсете готовия пай с орехи и ситно настърган шоколад.
Оставете да се стегне в хладилник за поне 2-4 часа.