Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Домашен пай от гръцки крем с грис

Домашен пай от гръцки крем с грис

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2331k1k2
Домашен пай от гръцки крем с грис5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
16
"Човек, докато не опита този домашен пай от гръцки крем с грис, не знае какво е наистина вкусен пай"

Необходими Продукти

  • За крема
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 300 г или на вкус
  • грис - 3/4 ч.ч., фин грис
  • яйца - 4 бр.
  • портокали - сок от 1 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • масло - 80 г
  • За блата
  • яйца - 2 белтъка
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • сол - 1 щ.
  • яйца - 3 жълтъка
  • вода - 3 ч.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе крема, като стоплите леко прясното мляко, след което добавете захарта и бъркайте.

Добавете гриса и предварително разбитите яйца с портокаловия сок и бъркайте бепрекъснато, докато се сгъсти.

Снемете от котлона и добавете ванилийките и маслото, бъркайте докато се разтопи напълно.

Захлупете и оставете да изстине (като бъркайте 2-3 пъти, за да не хваща коричка.)

Пригответе блат за пай с продукти в указаната последователност - първо белтъците с пудрата захар и солта, след това жълтъците със захарта и останалите съставки. Смесете ги и добавете и брашното, бакпулвера и ванилийката.

Изпечете на 160-170 градуса фурна до готовност (около 10 минути).

Готовия блат нарежете според височината на вашата форма за пай, наредете лентите по стените на формата, а останалите добавете на дъното.

Сипете крема, изравнете и по желание украсете готовия пай с орехи и ситно настърган шоколад.

Оставете да се стегне в хладилник за поне 2-4 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: