Патица печена в плик

ЗорицаЗорицаГуру94525629194
18/02/2019
"Сочна патица най-лесно се приготвя печена в плик и две мнения по този въпрос не може да има "
Приготвяне15 мин.
Готвене150 мин.
Общо165 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 981
  • Преглеждания за месеца264
  • Преглеждания за седмицата17
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • патица - 1 бр. (около 2.5 кг)
  • олио - 2 с.л.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • кориандър - 1/2 ч.л. смлян
  • дафинов лист - 1 бр. смлян
  • джинджифил - 1 к.л. на прах
  • чесън - 1/2 к.л. на прах
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 3 с.л.
  • чесън - 1 глава
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патицата се измива и изцежда от водата. Всички останали продукти се смесват в купичка и със сместа се натрива хубаво патицата отвътре и отвън.

Вътре в патицата се слага цялата глава чесън, обелена само от най-външните листа. Прехвърля се в плик за печене, завързва се пликът и патицата се прибира на студено за поне 6 часа.

След това патицата в плика се прехвърля в тавичка, на дъното на която сме наляли около пръст вода. Патицата трябва да е с гърба на горе. Плика се надупчва от горната страна на 2 - 3 места с клечка за зъби.

Тавичката се прехвърля в предварително загрята на 180°C с вентилатор (или на 200 без вентилатор). След около 30 - 40 минути температурата се намалява 160°C (180 без вентилатор) и ако водата в тавичката е извряла, се долива допълнително. Пече се общо около 2 часа и половина, като последните 30 минути е желателно да обърнете плика с патицата, за да се изпече и от другата страна.

След като е готова, печената патица се оставя поне за 30 минути да си почине в изключената вече фурна.

Печената патица в плик се сервира разделена на порционни парчета, гарнирана със сезонна салата.

Добър апетит!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар