Начин на приготвяне
Патицата се измива и изцежда от водата. Продуктите за маринатата се смесват и патицата се натрива хубаво отвътре и отвън. Прехвърля се в плика за печене и се оставя за няколко часа на хладно.
Булгурът се залива с малко студена вода и се оставя на страни.
Дреболийките заедно със шията (разделена на две), се измиват и заливат в тенджера с малко вода и щипка сол. Сваряват се.
Шията се прехвърля в плика за печене при патицата, а дреболиите се наситняват. Бульона от варенето се оставя за плънката.
В тиган се загрява олиото и в него се запържва лукът, добавят се гъбите, чесънът и наситнените дреболии. След две-три минути при непрекъснато бъркане се добавя отцеденият от водата булгур. След минутка-две се добавя по малко бульон, докато булгурът набъбне достатъчно.
Овкусява се с кориандър, сол и черен пипер и се дърпа от котлона. Поръсва се с наситнените магданоз и стрък резене и се разбърква.
С плънката се пълни патицата и отворът се защипва с две клечки за зъби или се зашива. Пликът за печене се завързва и се надупчва с клечки за зъби откъм гърба на патицата. Пликът с патицата се прехвърля в тава, като патицата трябва да е с гърба нагоре. В тавата се налива вода - около 1 пръст.
Прехвърля се в предварително загрята фурна на 200°C (180 градуса вентилатор) и се пече около 35 минути. След това температурата на фурната се намалява на 180°C (160°C с вентилатор и се пече още около 2 часа.
Периодично се проверява водата в тавата и при необходимост се долива. Последните 30 минути пликът с патицата се обръща, за да се изпече и от другата страна и да хване апетитен загар.
След като е готова печената патица се оставя поне 30 минути да си почине в изключената вече фурна.
Пълнената патица в плик се сервира разделена на порционни парчета, гарнирана с плънката.
Добър апетит!