Начин на приготвяне
Патицата се измива и изцежда от водата. Всички останали продукти се смесват в купичка и със сместа се натрива хубаво патицата отвътре и отвън.
Вътре в патицата се слага цялата глава чесън, обелена само от най-външните листа. Прехвърля се в плик за печене, завързва се пликът и патицата се прибира на студено за поне 6 часа.
След това патицата в плика се прехвърля в тавичка, на дъното на която сме наляли около пръст вода. Патицата трябва да е с гърба нагоре.
се надупчва от горната страна на 2 - 3 места с клечка за зъби.
Тавичката се прехвърля в предварително загрята на 180°C с вентилатор (или на 200 без вентилатор).
След около 30-40 минути температурата се намалява 160°C (180 без вентилатор) и ако водата в тавичката е извряла, се долива допълнително.
Пече се общо около 2 часа и половина, като последните 30 минути е желателно да обърнете плика с патицата, за да се изпече и от другата страна.
След като е готова, печената патица се оставя поне за 30 минути да си почине в изключената вече фурна.
Печената патица в плик се сервира разделена на порционни парчета, гарнирана със сезонна салата.
Добър апетит!