Начин на приготвяне
Почистете патицата, може и да я опърлите малко, ако желаете. В предната част има доста кожа - отрежете я. Натрийте я отвътре и вън със сол и черен пипер и я оставете за час.
В тиган без мазнина запържете нарязаната на ситно кожа и като се позачерви, сложете ситно нарязания праз. След като празът поомекне, добавете дреболиите, маслото и сока от портокала.
Добавете гъбите (аз лично ползвах домашно консервирани пачи крак, но може да ползвате всякакви други, а ако са сурови, ще трябва по-дълго да изчакате да поизври водата).
Добавете ориза, малко наситнен бекон (за аромат), сипете и алкохола и малко топла водичка, разбъркайте добре, подправете с черен пипер и гответе, докато остане на мазнина.
С тази смес напълнете патицата. Може да притегнете отвора с 2-3 клечки за зъби. Върху патицата поставете резените бекон и я сложете в плик за печене.
При печене се отделя много мазнина и затова направете няколко дупчици в плика - да се отича. И тук един трик - преди да поставите патицата в плика, може да сипете една лъжица брашно и да разклатите хубаво, за да предотвратите залепването му върху птицата.
Поставете в загрята до 180 градуса фурна без вентилатор и печете 1 час, след това намалете температурата на 150 градуса и печете час и половина. Накрая разрежете плика и запечете около 10 минути на силна фурна.
Става невероятно вкусно.
Отделилата се мазнина може да прецедите и след това да я метнете в едно кисело зеле, да речем.
Крайният резултат се вижда на снимката.
Коментари