Бургер питки

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
16/02/2019
"Пътят към приготвянето на съвършения бургер минава през приготвянето на съвършените бургер питки "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо658
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса

Плоска тава покрита с хартия за печене

Работи се с миксер, но е съвсем възможно тестото да се измеси на ръка.

Картофите се почистват, измиват и нарязват на по-големи кубчета. Поставят се в тенджера с достатъчно подсолена вода да се сварят за 25 мин.

Отцеждат се и се връщат в тенджерата на изцяло изключен котлон, но все пак още горещ, за да се изпари всякаква остатъчна течност, като се раздрусват няколко пъти за да не залепнат. С преса за картофи се намачкват до пюре.

В купата на миксера се изсипва брашното, маята, солта и захарта. Оформя се кладенче, в което се счуква яйцето, добавя се маслото и само 150 г от охладеното картофено пюре. Само 150 г пюре, защото една част от грамажа е изпаднала при обелването им, друга при сваряването и отцеждането, а за тази рецепта се използва точен грамаж. Остава пюре около 1 с.л., което не е проблем.

На струйка се добавя топлото мляко, и се измесва на средна скорост на миксера за около 3 мин. Ако тестото е по-сухо, може да се добави 3 до 5 ч.л. вода, но трябва да е меко, без да се лепи по пръстите на ръката. Полученото тесто е меко, пухкаво, което изобщо не се лепи по пръстите и е с приятен восъчен цвят.

Сваля се от миксера, оформя се на хубава топка и се поставя в леко намаслена купа, да втаса за около 60 мин.

Втасалото тесто се изважда и се поставя върху голяма дървена дъска/плот и леко се премесва, ако е необходимо дъската се напудря с малко брашно.

Оформя се на руло и се дели на 10 равни парчета, за удобство ползвах сантиметър. От парчетата тесто се оформят хубави топчета, като за да станат такива, тестото се изтегля внимателно с пръсти към долната му страна, а от горната от изтеглянето се изглажда. Може леко да се завъртят върху плот, като се работи основно с китката на ръката.

Подреждат се в тавата за печене с разстояние едно от друго. Всяко топче се притиска, за да се получи питка, ползвах широк шайбър за улеснение.

Покриват се и се оставят да втасат за около 40 мин. Втасалите топки тесто се намазват с жълтък, ползвах белтък за намазване и се поръсват със сусам.

Печем нашите малки питки на 200 градуса около 20 мин. до златисто.

Източник: uhaena.blogspot.com - Петя Аргирова

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар