Сарми с булгур и елда

16/02/2019
Приготвяне40 мин.
Готвене50 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо354
  • Преглеждания за месеца28
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • зеле - 14 - 15 бр. листа
  • олио - 5 с.л.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • елда - 1/2 к.ч.
  • булгур - 100 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • червен пипер
  • олио - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отрязват се 14-15 листа от прясно зеле и се почистват от дебелите жилки. Загрява се половин тенджерка вода и в нея се бланшират зелевите листа, колкото да омекнат и сменят леко цвета си. Отцеждат се добре.

В тенджерка се загрява олио, запържват се нарязан лук и настърган морков. Прибавят се добре измити и отцедени елда и булгур. Разбърква се, колкото да се смесят продуктите за минута, две и добавяме червен пипер.

Разбърква се и наливаме гореща вода около 350-400 мл. Овкусява се със сол, черен пипер и риган. Намаля се котлона на -4-5 степен и се готви, докато зрънцата набъбнат и поемат повечето течност.

Върху всяко листо се поставя супена лъжица булгур с елда и навиваме на сармички. Поставят се в тенджерката, поръсваме с червен пипер, олио и наливаме вода малко под зелевите сарми.

Захлупват се с малка чиния и готвим на умерен огън за 30 минути до готовност на зелето. Сервираме топли, но и студени са много вкусни. Добър апетит! подобни рецепти тук

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар