Начин на приготвяне
Почистете морковите и ги нарежете на дребно. Задушете ги в олиото до омекване. Добавете почистените и нарязани на филийки гъби.
Разбъркайте и гответе, докато гъбите променят цвета си.
Измийте ориза под течаща вода, докато спре да отделя нишесте и водата стане бистра.
Прибавете ориза към гъбите и морковите, бъркайте непрекъснато, докато стане прозрачен. Добавете и царевицата, разбъркайте и налейте около 2 ч.ч. топла вода.
Оставете ориза да къкри на бавен огън, като разбърквате периодично.
Ако е необходимо, долейте още топла вода.
След като оризът набъбне, ястието е готово. Преди да свалите ризотото от огъня, овкусете със сол, черен пипер и малко къри.
Постното ризото с гъби е готово.