Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и го разбъркайте със сухата мая. Направете дупка/кладенче в средата.
Разбийте леко яйцата със захарта и ванилията. Преди това заделете малко от жълтъка за намазваме накрая.
Сипете в кладенчето яйчената смес, млякото - леко затоплено, рома, портокаловите корички и половината масло.
Замесете меко тесто, добавяйки си още брашно и масло, до привършването му, докато тестото спре да ви лепне по пръстите. Доомесете върху набрашнен плот.
Върнете тестото в купата и оставете на топло да удвои обема си за около 1-2 часа в топло помещение и покрито с чиста кърпа.
Покрийте тавичка с диаметър 28-30 см с хартия за печене. В средата поставете намазнена огнеупорна купичка - около 8-10 см диаметър. Оформете пръстен от тестото, (може и като засучете два фитила от него) и разположете в тавичката. Отново оставете на топло докато бухне и удвои обема си.
Намажете втасалия повторно бриош с разбития с малко вода и олио заделен жълтък. Поръсете обилно със захар, смесена със ароматно узо или мастика.
Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна, до златист загар - 30-35 минути.
Оставете сладкиша да изстине напълно върху решетка, преди да нарежете и поднесете.
Бриош-пръстенът е готов.