Начин на приготвяне
Загрейте зеленчуковия бульон и го поддържайте топъл, докато дойде време да го използвате.
Накълцайте пресния чесън и лука шалот и ги запържете с настъргания морков и щипка сол в 40 мл от зехтина на слаб до умерен огън.
Сипете ориза Арборио и бъркайте 1-2 минути, след това сипете виното и задушете за 2 минути при периодично разбъркване.
Налейте на два пъти бульона, отново без да спирате бъркането, този път на отворен капак, докато не се поеме течността, не наливайте следващата порция.
Идеята е да се получи кремообразност, типична за ризотото.
Щом се поеме всичката течност, би трябвало да е сготвено, но опитайте зрънцата и ако все още са твърди, може да налеете още малко бульон или вода.
Добавете 20 грама от смлените бадеми (те ще заместят пармезана, който е така типичен за всяко ризото).
Налейте и останалия зехтин и разбъркайте.
Поднесете в две порции постното ризото, като всяка поръсете с още смлени бадеми и фино смлян черен пипер.
Добър апетит!