Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене;
Работи се без миксер.
1. В купа се изсипва брашното, добавя се сухата мая, захарта, отстрани -
солта и зехтинът. Добавя се топлата вода и се замесва тесто, което се оставя да втаса за около 45-50 мин.
2. Пилешкото месо се сварява, охлажда се и разкъсва на конци. Оставя се настрани.
3. Приготвя се Маринара. В тенджера със зехтин се изсипват доматите, риган, сол, черен пипер, чесън, нарязан на люспи. След като заври, се прибавя виното. Оставя се да къкри на умерен котлон за около 20 до 30 мин, като периодично се разбърква. Сваля се от котлона и се прибавя пилешкото месо, накъсано на конци и пармезан, настърган на ренде. Разбърква се.
4. Готовото втасало тесто се изважда върху поръсен с брашно плот и се разточва около 30/30 см - горе-долу колкото е голяма тавичката. По средата на тестото се изсипва пилешкото месо с Маринарата, отгоре се поставят кръгове нарязана моцарела, поръсва се обилно с пармезан и се поставят листата с босилек. Отстрани с нож се срязва до половината на тестото ленти, а от горната страна се прихлупва към плънката. Лентите се сплитат една в друга като мрежа, за да захванат плънката. Тестото се премества в тавата, покрита с хартия, намазва се с яйце или само със зехтин, поръсва се отново с пармезан и със сусам.
Пече се на 200 градуса за около 30 мин.
Източник: HomeCooking
Забележка: Пиле Стромболи много прилича на Калцоне. Освен с пиле може да се приготви и с пуешко месо, като предварително е сварено. Може да се ползва и готово тесто.
Ползвала съм цели домати консерва Cirio, защото има много малко вода и основното е доматен сос. Преди поставяне в тенджерата ги смлях в блендер за около 1 мин.
Не съм ползвала яйце за намазване, а само зехтин с четката.