Начин на приготвяне
Измийте агнешките мозъци под течаща студена вода и отстранете всички остатъци от кръв и кръвоносни съдове.
Напълнете купа или тенджера със студена вода, добавете оцета и мозъците. Оставете ги в хладилника за през нощта.
На другия ден измийте добре агнешката карантия и ги сложете в дълбока тенджерка със студена вода. Щом водата заври, оберете с решетъчна лъжица образувалата се пяна.
След това добавете във водата дафиновите листа, нарязаните на ситно пресен лук, чесън, целина и морков. Поръсете със сол, черен пипер и кимион. Варете около половин час на умерен котлон.
След това извадете мозъците и подредете в малка тавичка. Загрейте маслото със зехтина и смесете с пресованите скилидки чесън.
Полейте агнешките мозъци, поръсете с подправките (розмарин, риган, мащерка) и печете в загрята фурна на 180 градуса около 20 минути или докато мезето добие апетитен кафеникав цвят.