Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Гювеч»Джолан в гювеч с пъстри есенни зеленчуци

Джолан в гювеч с пъстри есенни зеленчуци

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Джолан в гювеч с пъстри есенни зеленчуци
Снимка: Зори
1 / 5
07/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
180 мин.
Порции
6
"Радост за очите, радост за стомаха - гювеч, който ще донесе удоволствие на всички сетива"

Необходими Продукти

  • свински джолан - 1.3 кг с кост
  • картофи - 1 кг
  • чушки - 2 бр. червени
  • моркови - 2 бр.
  • печурки - 4 - 5 бр. дребни
  • патладжани - 1 бр.
  • тиквички - 1 бр.
  • зелен лук - 2 - 3 стръка или 1 по - едра глава стар
  • чесън - 6 скилидки
  • люти чушки - 2 бр.
  • бира - 300 мл светла
  • бахар - 4 - 5 зрънца
  • дафинов лист - 2 бр.
  • олио - 1/4 ч.ч.
  • черен пипер - 2 ч.л.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • магданоз - 1/2 връзка, ситно нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Джоланът се измива и подсушава и с помощта на остър нож се правят немного дълбоки прорези по свинското. Натрива се обилно със сместа от червен пипер, черен пипер, сол и се прехвърля направо в гювеча. Налива се и бирата в гювеча и се захлупва. Оставя се една нощ в хладилник, като се обръща през това време поне веднъж, за да се овкуси равномерно.

На следващия ден се добавят в гювеча обелените и нарязани на кубчета моркови, картофи, тиквичка, патладжан, целите или нарязани на четвъртинки гъби, нарязания на ситно лук, целите необелени скилидки чесън, почистените от семената и нарязани на лентички чушки, зрънца бахар, дафинов лист, малко сол, черен пипер и олиото. Леко се разбърква всичко и джоланът се намества върху зеленчуците най-отгоре.

Гювечът се похлупва и се слага в студена фурна. Фурната се настройва на 180 градуса и джоланът с картофи се пече около два часа и половина.

Накрая на готвенето се маха капакът на гювеча и се връща във фурната до получаването на апетитен загар на свинския джолан в гювеч.

Преди сервиране джоланът се поръсва със ситно накълцан магданоз и зелен лук.

Джоланът в гювеч с пъстри есенни зеленчуци е много вкусен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: