Начин на приготвяне
Джоланът се измива и подсушава и с помощта на остър нож се правят немного дълбоки прорези по свинското. Натрива се обилно със сместа от червен пипер, черен пипер, сол и се прехвърля направо в гювеча. Налива се и бирата в гювеча и се захлупва. Оставя се една нощ в хладилник, като се обръща през това време поне веднъж, за да се овкуси равномерно.
На следващия ден се добавят в гювеча обелените и нарязани на кубчета моркови, картофи, тиквичка, патладжан, целите или нарязани на четвъртинки гъби, нарязания на ситно лук, целите необелени скилидки чесън, почистените от семената и нарязани на лентички чушки, зрънца бахар, дафинов лист, малко сол, черен пипер и олиото. Леко се разбърква всичко и джоланът се намества върху зеленчуците най-отгоре.
Гювечът се похлупва и се слага в студена фурна. Фурната се настройва на 180 градуса и джоланът с картофи се пече около два часа и половина.
Накрая на готвенето се маха капакът на гювеча и се връща във фурната до получаването на апетитен загар на свинския джолан в гювеч.
Преди сервиране джоланът се поръсва със ситно накълцан магданоз и зелен лук.
Джоланът в гювеч с пъстри есенни зеленчуци е много вкусен!