Начин на приготвяне
Бисквитите се натрошават с ръце. Маслото се разтопява. Прибавя се към бисквитите и се разбърква. На дъното на кръгла форма за торта се слага хартиено фолио. Намазва се с малко олио.
Сместа се изсипва на дъното и се притиска с лъжица. Блатът се пече в загрята на 180 градуса фурна без вентилатор, за около 10 минути. Оставя се да се охлади.
Крема сиренето и яйцата трябва да са оставени на стайна температура. В купа се разбиват крем сиренето и захарта. Към тях се добавят заквасената сметана, ванилията и яйцата. Яйцата се добавят едно по едно, като не трябва да се вкарва прекалено много въздух. Разбърква се.
Добавя се брашното и отново се разбива.
Сместа се изсипва върху хрупкавия блат. Пече се в загрята на 160 градуса фурна без вентилатор за 40 минути. Трябва да остане леко течен в средата.
След като се изключи фурната, е добре нюйоркският чийзкейк да поседи вътре 15 минути, за да не се напука. След това се охлажда добре в хладилник поне за 2 часа.
Желето се разнася равномерно върху чийзкейка.
Американският чийзкейк се поднася на парчета.