Начин на приготвяне
Агнешкият мозък се изплаква добре и оставя в студена вода за 1 час, като периодично водата се сменя с нова.
След изтичане на това време се отцежда и накисва в леко топла вода за 10 минути, отново се отцежда, налива се пак студена и се поставя на котлона при силен огън заедно с дафиновите листа, зърната черен пипер, карамфила и сол.
Когато заври, огънят се редуцира и се оставя 5 минути. Съдът се захлупва с капак и се оставя да поизстине, а ако не бързате, може да оставите за няколко часа, за да се поемат хубаво ароматите от подправките.
Фурната се загрява до 200 градуса, агнешките мозъчета се подреждат в малка тавичка и се поръсват с олио или зехтин и сол на вкус.
Пекат се, докато добият златист загар.
Когато са полуготови, се приготвя и чесънът.
Почиства се от външните пластове, нарязва се на парченца и се запържва в маслото и олиото.
Агнешкият мозък се изважда и прехвърля в сервировъчни чинии. Отгоре се разпределя чесънът с маслото.
Вкусотия!