Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Вятърната мелница

Пита Вятърната мелница

Росица МариноваРосица Маринова
Помощник Готвач
1097914611
Пита Вятърната мелница
Снимка: Росица Маринова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
12
"Защото всяка уважаваща себе си пита трябва да си има име, по което всички да я познават"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. размер М
  • кисело мляко - 1 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 1 ч.ч.
  • мая - 1 пакетче суха
  • вода - 1 к.ч хладка
  • брашно - около 1 кг
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, разтваряме маята с хладката вода, солта, захарта и 1 с.л. брашно. Оставяме за около 10 -15 минути да се активира маята.

В дълбок съд пресяваме брашното, правим кладенче и вътре изсипваме разтворената мая, киселото мляко, яйцата без един жълтък (него оставяме за намазване) и олиото. Замесваме меко тесто, ако е необходимо, добавяме още малко вода.

Оставяме тестото да си почине за около 30 мин, оформяме го в желаната форма и оставяме отново да втаса в тава, покрита с хартия за печене.

Намазваме питата с разбит жълтък и печем във фурна като постепенно увеличаване фурната до 200 градуса.

Да ви е вкусно :)

PS: Ако желаете, можете да сложите и сирене, защото моята питка я направих без, но и така стана превъзходна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: