Торта Selva Blanca

03/03/2019
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф83770654211
"Гледайте на тази рецепта като на открит урок на тема Приготвяне на най-вкусната торта на света "
Приготвяне20 мин.
Готвене15 мин.
Общо35 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
35 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо37 137
  • Преглеждания за месеца37136
  • Преглеждания за седмицата422
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена35

Необходими Съставки

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 150 г , кристал
  • брашно - 115 г, бяло
  • какао - 35 г високомаслено
  • сладкарска сметана - 300 мл /пълномаслена 35%/, френска
  • захар - 3 с.л. кристал
  • Сироп
  • захар - 100 г, кристал
  • вода - 100 мл
  • кирш - 20 мл
  • плодове - 200 г свежи череши
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 160 градуса;
Три тортени форми с ринг и диаметър 20 см, намаслени и покрити с хартия за печене;
За удобство се измерва купата на кантарче, след това теглото ѝ се изважда, така разделянето на сместа ще е равно.

В касерола се изсипва водата и захарта, оставя се на умерен котлон да заври за около 5-7 мин. Сваля се от котлона, долива се киршът и плодовете да се напоят от сиропа. Оставя се да се охлади.

Яйцата се разбиват със захарта до плътно побеляване за 10 мин на висока скорост на миксеращ или докато сместа започне да пада от бъркалките на плътна и тежка панделка. През цедка се прибавя брашното и какаото. Разбърква се с шпатула, много внимателно, за да не спаднат разбитите яйца.

Намаслява се и се покриват с хартия три форми с ринг и диаметър 20 см. Сместа се разпределя равномерно в трите форми.

Пече се на 160 градуса за около 15 мин. Може да се направи проверка с дълго дървено шишче.

Изваждат се от фурната и се охлаждат напълно върху решетка. Ако по време на печенето се е образувало капаче, то се изрязва много внимателно за да се изравнят блатовете.

Сметаната се разбива, като бавно се прибавя захарта. Трябва да се получи плътен сняг.

Плодовете се изцеждат от сиропа.

С дълго дървено шишче се надупчва всеки блат. С помощта на четка се навлажнява с част от сиропа. Бъдете щедри.

Поставя се един блат в сервизна чиния, отгоре се залива с 1/3 от сметаната, заглажда се и се разхвърлят част от плодовете. Покрива се с втори блат, надупчва се, навлажнява се и се намазва със сметана, разхвърлят се останалите плодовете. Завършва се с трети блат, навлажнява се и се намазва със сметана. Заглажда се и отстрани само линиите със сметана, без блатовете, те да останат по-тъмни и тортата да има по рустик стил.

Отгоре може да се украсява по избор.

Оставя се в хладилник за няколко часа.

Тортата е много известна и се работи само с червени плодове, най-вече ягоди. В момента разполагах със замразени череши, може да се ползват и малини, и тях съм ползвала. Може и да се измаже изцяло със сметана, но тогава би трябвало да се разбие още около 200 мл сметана. Прецених, че така, както я показвам, е напълно достатъчна.

Алкохолът, който е показан в рецептата, кирш - вече може да се намери във всеки голям супер, наличен е.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар