Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Домашна точена баница с извара и сирене

Домашна точена баница с извара и сирене

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Ако искате вкусна баница, ще трябва сами да я приготвите, на нас винаги може да разчитате за изпитана рецепта"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • вода - 50 мл
  • мая - 20 г
  • яйца - 3 бр. без 1 жълтък
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 щипки
  • брашно - 700 г
  • плънка
  • извара - 100 г
  • сирене - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладка вода с две щипки захар и разбъркваме за кратко. Оставя се за 10-15 минути, да се активира, и с останалите продукти се замесва средно меко тесто, като меката част на ухото.

Покрива се с фолио и оставяме тестото на топло да втаса, докато удвой обема си.

Разделя се на три части и всяка се разточва на кръгла кора с дебелина 2-3 мм.

В купа се смесва извара и натрошено сирене, ако е нужно, се добавя малко сол. Кората се поръсва с олио и поръсваме с натрошено сирене и извара.

Навива се руло и навиваме на охлюв в намаслена тава. Така се оформят и останалите топчета тесто. Оставя се да бухне за 30 -40 минути.

Отгоре точената баница се намазва с разбит жълтък и печем в загрята умерена фурна 180°C до готовност.

Изважда се напръсква се с малко вода и покриваме с кърпа за мека коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Таня Арабаджийска
Таня Арабаджийска
За първи път точа баница, малко дебелички ми станаха корите, като за начало пак добре. Но, стана много вкусно.
23.05.2020 18:10