Пролетна запеканка с картофи, спанак и гъби

Vili NaidenovaVili NaidenovaНовак271
08/03/2019
"Пролетните гозби, приготвени със свежи зеленчуци, са толкова неустоими"
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 325
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите, спанакът и картофите се изчистват, измиват и нарязват предварително.

Нарязаните на ситно гъби, заедно с пънчетата, се слагат в тиган с малко олио и се запържват за около 7-8 минути на силен огън при непрекъснато бъркане.

В дълбока тенджера с олио се слага нарязания лук и настъргания морков и се запържват/задушават.

След като омекнат се добавя постепенно нарязаният спанак. Бърка се докато омекне и се прибавя 1 с.л. червен пипер. Завъртате два три пъти и прибавяте нарязаните картофи с топла вода, като водата почти трябва да покрива картофите.

Водата трябва да заври и прибавяте подправките - черен пипер, чубрица и сол на вкус. Оставяте картофите да бълбукат със спанака докато те се сготвят до полуготовност, не се варят до готовност, тъй като готвенето продължава във фурната.

Картофено-спаначената смес се изсипва в тава заедно с гъбите и разбърквате. Не трябва да има много вода в тавата, ако е прекалено много отсипете от нея и пъхате във фурната на 250 градуса за около 15-20 минути.

През това време си подготвяте заливката. Смесвате яйцата с прясното мляко и ги разбивате.

Прибавяте содата в киселото мляко, разбърквате и се прибавя при яйцата, както и двете лъжици брашно. Овкусявате на вкус с черен пипер, чубрица и сол. Разбивате всичко добре.

Когато всичко в тавата е запечено се излива заливката върху картофите и се връща във фурната за около 5-6 минути.

Аз съм поднесла пролетната запеканка със салата снежанка, защото много добре си подхождат картофите и цеденото кисело мляко, но това е по ваш избор и вкус.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар