Селски хляб с орехи и вино

10/03/2019
"Хапвате и не може да спрете - това е магията на селската кухня"
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо241
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. В купичка смесете 75 г пълнозърнесто брашно - пшенично или от спелта със 90 мл. вода. Натрошете вътре маята и разбъркайте на кашичка. Покрийте със прозрачно домакинско фолио и приберете в хладилник за една нощ.

2. На другия ден, когато ще приготвяте хляба, смесете виното с престоялия в хладилника квас, сипете леко затоплената вода (60 мл.), захарта и натрошете останалата мая - 10-те грама.

3. Към тази течна смес пресейте двата вида брашно и замесете тесто - гладко и еластично. Работете с него поне 10 минути, докато видите ясно изразени глутенови връзки.

4. Оформете на топка, намазнете я и приберете в купата, като оставите на топло, покрита с кърпа, за да втаса и удвои обема си - 1 час.

5. Втасалото тесто премесете отново за 4-5 минути и вкарайте в него орехите - едро накълцани и солта.

6. Оформете кръгъл хляб, поръсете с брашно и украсете с половинки орехови ядки. Поставете го в тавичка с диаметър 22-23 см., предварително намазнена или покрита с хартия за печене. Оставете отново да втаса на топло за 1 час и 30 минути.

7. Загрейте фурната до 220 градуса, като вътре поставите огнеупорна купичка с вода. Решетката да е в средата, а най-отдолу позиционирайте плаката на фурната- правоъгълната плоска тава, която има всяка такава.

8. Щом стигне необходимите градуси много внимателно, за да не се изгорите, хванете купичката и излейте водата в плаката на дъното. Така ще генерира голямо количество пара.

9. Пъхнете веднага хляба и печете 10 минути, след което намалете температурата до 180 градуса и допечете до хубав загар - около 30 минути. В случай, че коричката и орехите по повърхността доста са потъмнели покрийте с парче алуминиево фолио, което да предпазва от прекалено изгаряне.

10. Готовия хляб извадете, оставете да изстине върху решетка и нарежете на филийки.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар