Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса;
Плоска тава - 2 бр., покрити с хартия за печене;
Метална форма резец с диаметър 8 см.
Двата вида брашна (*ако не се разполага с брашно Манитоба, се работи с обикновено бяло брашно) се смесват, разбъркват се.
В купа се изсипва топлото мляко, прибавя се маята и се разбърква, докато се стопи, прибавя се и захарта, разбърква се. Добавя се яйцето, олиото, ванилията, разбива се добре с вилица.
По-малко - шепа, започва да се прибавя брашното, като все още се разбърква с вилица, до момента, в който тестото се оформи грубо и се изсипва върху плот, като се прибавя и по-малко брашно, докато се изчерпа цялото количество.
Измесва се тесто до хубава гладка, еластична топка. Поставя се в леко намаслена купа, като се обръща от всички страни да се намасли, разрязва се на кръст отгоре, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 2 часа.
Втасалото тесто почти не се премесва, разрязва се на две части, една се покрива с фолио да не изсъхва.
Другата част с точилка се разточва на около 1/2 см. Поставя се металната форма или друга и се изрязват кръгове. Остатъка от тестото се прибавя към останалото тесто, то също ще се разточва.
Взима се едно кръгче и леко се разточва в кръгла форма с точилката. С нож на пица се срязва от четирите страни, без да се стига до средата - като цвете, да се образуват венчелистчета.
По средата се поставя кубче млечен шоколад, разбира се, че може и черен - по избор е, и венчелистчетата се затварят към средата през едно, ще се образува малка роза. Оформят се допълнително между дланите и се подреждат в тавата върху хартия за печене.
Така се процедира и с другото тесто, като плънката, която съм ползвала, е от сладко от портокали.
Бриошите се оставят да втасат да около 20 мин.
Печете бриош розите с пълнеж от шоколад и мармалад (Rose di Pan Brioche al cioccolato e alla marmellata) на 170 градуса за около 15-20 минути.
Охладени се напудрят с малко пудра захар.
Източник: Fatto in casa da Benedetta