Начин на приготвяне
Брашното, грисът, захарта, ванилията и бакпулверът се смесват добре.
Сместа се разпределя на 3 равни части. Ябълките се обелват, изчистват от семките и настъргват, като към тях се добавят канелата и орехите.
В предварително намазнена с масло тава се разстила равномерно 1/3 от сместа с гриса, после 1/2 от ябълките, върху тях отново смес с грис (2/3) и заливаме с половината от олиото. След това добавяме останалите ябълки и завършваме със сместа от гриса.
Заливаме всичко с останалото олио и заглаждаме нашия сладкиш с грис.
Ябълковият щрудел с грис се пече в предварително загрята на 180°C фурна за около 90 мин. За да се запече отгоре ябълковият сладкиш, последните 20 мин трябва да се пусне вентилаторът на фурната.
Оставя се да изстине и се поръсва с пудра захар.