Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Постен гювеч с грах и зеленчуци в глина

Постен гювеч с грах и зеленчуци в глина

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Постен гювеч с грах и зеленчуци в глина
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Постите са си пости, затова специално за тях сме приготвили този чуден постен гювеч с грах и зеленчуци"

Необходими Продукти

  • грах - 500 г млад от консерва
  • картофи - 5 бр. големи
  • моркови - 4 бр.
  • лук - 2 големи глави жълт
  • доматен сос - 300 мл
  • бамя - 2 шепи замразена
  • зелен фасул - 2 шепи замразен
  • тиквички - 1 бр. малка
  • зехтин - за готвене
  • червен пипер - 1 ч.л. пикантен
  • черен пипер - 1 щипки, микс от зърна
  • захар - 1/2 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л. ронена
  • зеленчуков бульон - 300 мл
  • магданоз - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Голям глинен съд за печене.

Зеленчуците се почистват. Картофите се нарязват на големи кубчета, морковите на шайби, лукът - на по-големи парчета.

В голям тиган се сипва около 2 с л. зехтин, сгорещява се и се запържват нарязаният на едро лук, кубчетата картофи, морковите.

След 2-3 минути се подправят със сол, червен пипер, чубрица и се добавят доматите и лъжичката захар, разбърква се. Оставя се на умерен котлон за 3-4 мин.

Прехвърлят се в глината, добавя се бамята, зеленият фасул, тиквичката на кубчета и грахът.

Залива се със зехтин от тигана, като се добавя още малко, зеленчуците обичат мазнина, подправя се, ако е необходимо, със сол, добавят се микс от зърна черен пипер, и се залива с затоплен бульон.

Постният гювеч се пече на 200°C за около 1 час.

При сервиране гювечът се поръсва с пресен наситнен магданоз.

Постният гювеч с грах и зеленчуци в глина е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: