Начин на приготвяне
Голям глинен съд за печене.
Зеленчуците се почистват. Картофите се нарязват на големи кубчета, морковите на шайби, лукът - на по-големи парчета.
В голям тиган се сипва около 2 с л. зехтин, сгорещява се и се запържват нарязаният на едро лук, кубчетата картофи, морковите.
След 2-3 минути се подправят със сол, червен пипер, чубрица и се добавят доматите и лъжичката захар, разбърква се. Оставя се на умерен котлон за 3-4 мин.
Прехвърлят се в глината, добавя се бамята, зеленият фасул, тиквичката на кубчета и грахът.
Залива се със зехтин от тигана, като се добавя още малко, зеленчуците обичат мазнина, подправя се, ако е необходимо, със сол, добавят се микс от зърна черен пипер, и се залива с затоплен бульон.
Постният гювеч се пече на 200°C за около 1 час.
При сервиране гювечът се поръсва с пресен наситнен магданоз.
Постният гювеч с грах и зеленчуци в глина е много вкусен.