Веган шоколадова торта (Импровизация по рецепта на Силвена Роу)

Величка ЩърбановаВеличка ЩърбановаИноватор40117021862
17/03/2019
"Твориш, импровизираш и когато резултатът е толкова вкусен, заслужаваш признанието на всички"
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
23 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 834
  • Преглеждания за месеца121
  • Преглеждания за седмицата9
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена23

Необходими Съставки

  • сухи съставки за блата
  • брашно - 1 ч.ч. пълна догоре
  • бакпулвер - 1 пак.
  • сода бикарбонат - 1 к.л. равна
  • пълномаслено какао - 3 малка
  • мокри съставки за блата
  • авокадо - 2 бр.
  • кокосово масло - 1 к.ч. малка (около 130 г)
  • вода - 1 ч.ч. пълна догоре
  • ванилов екстракт
  • за ганаша
  • натурален шоколад - 200 г (минимум 60% какао)
  • кокосово масло - 100 г
  • ванилов екстракт
  • сироп от кафяв ориз - 250 г
  • кафява захар - 300 г
  • сол - щипка
  • за гарниране на тортата
  • пуклива царевица - 0, 50 г
  • мазнина за пуканките - около 1 с.л.
  • кафява захар - 4 с.л.
  • кокосово масло - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блат:

В дълбока купа се смесват сухите съставки - брашно, бакпулвер, сода, какао.

В друга купа се слагат мокрите съставки - вода, кокосово масло, месестата част от два броя меко авокадо и ваниловия екстракт. Пасираме това добре.

Смесваме мокрите и сухите съставки, като разбъркваме внимателно със силиконова шпатула.

За печенето използвах голяма правоъгълна тава, защото не разполагам със три малки ринга за тортени блатове както е по рецептата на Силвена Роу.

Дъното на тавата се застила с хартия за печене и сместа се изсипва и заравнява отгоре.

Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за 11-13 мин. Пече се до суха клечка.

Изважда се от фурната какаовият блат да изстива, след което се разрязва по средата на две равни половини.

Ганаш:

В касерола на водна баня се разтопяват малко от кокосовото масло и шоколада. Трябва да се внимава да не загори и затова се бърка непрекъснато.

В купа се смесват кафявата захар, ваниловия екстракт, щипка сол и кокосовото масло. Разбърква се с миксер. На тънка струйка се прибавя сиропа от кафяв ориз. Трябва да е тънка, за да стане ганашът пухкав и лек и да не се втечни прекалено. Внимателно се прибавя и втечненият шоколад паралелно със сиропа от кафяв ориз.

Ганашът се разбива внимателно до момента, в който не се усеща захарта да хрупа.

В чиния за торта поставяме единия блат и намазваме с ганаш. Поставяме втория блат и разпределяме втората половина от ганаша.

От пукливата царевица приготвяме пуканки по стандартния начин.

В касерола приготвяме караме от кафява захар и малко кокосово масло. Изсипваме топлия карамел върху пуканките и разбъркваме с лъжица, за да се карамелизират равномерно. Оставяме лекичко да се охладят, начупваме ги и покриваме с тях шоколадовата торта.

Добре е нашата веган торта да отлежи няколко часа на хладно преди консумация.

Бележка: В случай че не разполагате със сироп от кафяв ориз, вижте рецептата за моята импровизация ТУК

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Величка Щърбанова
Севдалина, и аз бях изправена пред същата питанка. Живея в провинцията, в града ни има биомагазин, но там сироп от кафяв ориз липсваше. Купих необработен кафяв ориз, импровизирах и ми се получи някакъв заместител. Рецептата съм я качила тук.
3
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
18.03.2019 09:13
От къде мога да си набавя сироп от кафяв ориз? Благодаря!
0
0