Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Класическа рецепта за ябълков пай

Класическа рецепта за ябълков пай

Класическа рецепта за ябълков пай1 / 4
20/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Класически изкушения за класически лакомници - вижте как се приготвя любимият на малки големи Ябълков пай"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 260 г
  • захар - 100 г
  • масло - 130 г
  • сол - щипка
  • вода - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • За плънката
  • ябълки - 4 - 5 средно големи
  • канела - 1 с.л.
  • стафиди - 30 - 40 г
  • нишесте - 2 с.л. натурално
  • захар - 100 г
  • орехи - 100 г смлени
  • жълтъци - 1 бр. (за намазване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Замесва се тестото и се оставя в хладилник за 30 минути.

2. Ябълките се обелват и рендосват. Прибавят към останалите продукти за плънката.

3. От тестото се отделя малко топче за украсата (ленти за отгоре).

4. В тава с диаметър около 26 см слагаме олио или масло. Разточваме блат - малко по-голям. Поставяме го в тавата, така че да се образува борд.

5. Поръсваме блата със смлените орехи.

6. Изсипваме плънката, разпределена равномерно.

7. С малкото топче тесто приготвяме 10-12 бр. ивици 1.5 - 2 см широки и ги преплитаме като решетка върху плънката на ябълковия пай.

8. Намазваме оформената решетка с жълтъка и печем класическия ябълков пай 40-50 минути на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: