Начин на приготвяне
1. Замесва се тестото и се оставя в хладилник за 30 минути.
2. Ябълките се обелват и рендосват. Прибавят към останалите продукти за плънката.
3. От тестото се отделя малко топче за украсата (ленти за отгоре).
4. В тава с диаметър около 26 см слагаме олио или масло. Разточваме блат - малко по-голям. Поставяме го в тавата, така че да се образува борд.
5. Поръсваме блата със смлените орехи.
6. Изсипваме плънката, разпределена равномерно.
7. С малкото топче тесто приготвяме 10-12 бр. ивици 1.5 - 2 см широки и ги преплитаме като решетка върху плънката на ябълковия пай.
8. Намазваме оформената решетка с жълтъка и печем класическия ябълков пай 40-50 минути на 180 градуса.