Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Зеленчукова Супа»Супа от лапад и киселец с млечен мус

Супа от лапад и киселец с млечен мус

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Супа от лапад и киселец с млечен мус
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
20/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"И като се запролети, веднага ни се дояжда Супа от лапад и киселец с млечен мус"

Необходими Продукти

  • лапад - 400 г
  • киселец - 200 г
  • зелен лук - 1 връзка
  • заготовка за супи - 1 буканче от пюре (по рецепта)
  • кафяв ориз - 4 с.л.
  • киноа - 3 с.л., сварена
  • леща - 4 с.л., кълнове
  • гьозум - 1 с.л., стрит
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • олио - 3 с.л.
  • За млечния мус
  • кисело мляко - 100 г квасено 4%
  • извара - 50 г
  • крема сирене - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре зеленолистните зеленчуци и ги отцеждаме в гевгир.

В тенджера с нагорещена мазнина сотираме зеления лук. Прибавяме червения пипер и бурканчето заготовка за супи (то е в комбинация от смлени зеленчуци - морков, червена пиперка и домат). Посоляваме и разбъркваме на среден огън. Задушаваме под капак за около 5 минути, след което прибавяме измития кафяв ориз.

Винаги го накисвам във вода за 1 час преди термичната му обработка.

Зелените съставки нарязваме на ситно и ги прибавяме към къкрещите зеленчуци. Заливаме с 1.800 мл гореща вода или зеленчуков бульон, ако разполагате с такъв. Той е по-питателен и обогатява супата с вкусове.

Овкусяваме с черен пипер и гьозум. Десетина минути преди да отстраним супата от котлона, прибавяме сварената киноа.

Кълновете леща приготвяме лесно, като накиснем леща за 1-2 дни. През това време сменяме водата често.

Отстраняваме люспите по време на изплакването. Поставяме семената в хладилник в кутия с надупчен капак. Поддържаме ги влажни, докато покълнат 1-2 мм.

Млечния мус приготвяме, като смесим упоменатите съставки. Сипваме го внимателно в шприц.

Поднасяме лападената супа топла, като всяка порция гарнираме с лъжица лещени кълнове.

Шприцоваме в края от млечния мус и овкусяваме с малко винен оцет на вкус.

Съвет: Тази пролетна супа приготвям без застройка, когато член от семейството пости. За останалите консуматори добавянето на млечния мус замества млечната застройка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: