Начин на приготвяне
Разтворете маята и лъжичка от захарта в леко затопленото прясно мляко. Покрийте с кърпа и изчакайте 10 минути да шупне.
Пресейте брашното в голяма купа и направете кладенче, в което сипете шупналата мая със яйцето, жълтъка, маслото, захарта и ванилията.
Замесете меко, еластично и нелепнещо тесто, като си добавяте по малко брашно, ако е необходимо, без да прекалявате, за да не стане твърдо.
Оформете тестото на топка, намазнете го, намазнете и купата и го върнете в нея. Покрийте с кърпата и оставете да втаса за 1 час и 30 минути или докато утрои обема си (зависи от топлината в стаята).
Докато втасва тестото пригответе крем, като загреете млякото (заделете малко от него) и захарта на умерен огън, без да завира. Разбийте яйцето и жълтъка със останалото мляко и брашното и ванилията, така че да няма бучки и налейте към горещото мляко.
Бъркайте около 10 минути или до сгъстяване на кремчето. Прехвърлете в друг съд, покрийте със стреч фолио, така че да прилепва към крема, за да не се образува коричка и оставете да изстива.
Втасалото тесто разделете на 9-10 еднакви части и всяка разточвайте върху леко набрашнен плот в правоъгълна или обла, но продълговата форма. Нанасяйте по две лъжици от крема и сгъвайте от по-дългата страна, съединявайки краищата, след това навивайте на рулце.
Готовите кремки подредете в тавичка, предварително намазнена или покрита с хартия за печене, оставяйки разстояние между всяка кремка.
Изчакайте още около час, за да втасат повторно и бухнат, след това намажете с леко разбит белтък и пъхнете в загрята на 180 градуса за 25-30 минути или докато почервенеят.
Готовите кремки оставете да изстинат и поръсете обилно с пудра захар.
Да ви е сладко!
Коментари