Ризото с кафяв ориз и артишок

23/03/2019
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф9955113506
"Здравето започва в кухнята, а ние се грижим за него, като ви даваме изпитани рецепти за вкусни ястия"
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо181
  • Преглеждания за месеца72
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • кафяв пълнозърнест ориз - 100 г
  • артишок - 160 г (обелен и почистен, само сърцевината)
  • лук - 1/2 глава (70 г)
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 50 мл
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - 1/2 ч.л. или на вкус
  • масло - 15 - 20 г
  • пармезан - за настъргване (или друго твърдо сирене или кашкавал)
  • чери домати - 3 - 4 бр.
  • вода - около 350 мл
  • зехтин - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Загрейте на умерен огън зехтина и в него запържете накълцаните лук и чесън. Сипете виното и бъркайте на отворен капак 1 минута, за да се изпари алкохолът.

2. Нарежете сърцевината на артишока на ситно или по-едро, както ви харесва.

3. Сипете в съда на огъня ориза и артишоците, налейте половината от водата - гореща, и бъркайте докато се поеме. След това налейте и останалата вода и гответе при периодично разбъркване докато зрънцата ориз я поемат и станат крехки.

Кафявият ориз има нужда от по-дълга термична обработка от белия. Придържайте се към указанията на пакета, за да сте сигурни, че ще постигнете добри резултати, тъй като всяка марка и вид могат да изискват различни количества течност и време.

Ако е нужно, налейте още водичка, докато оризът стане готов.

4. Сложете маслото и разбъркайте. Така ще получите допълнителна кремообразност и вкус. Подправете със сол и черен пипер.

5. Разсипете в две порции и оставете за 4-5 минути. След това поръсете ризотото с настърган пармезан или кашкавал по избор. Украсете с кръгчета чери домати и поднесете.

Добър апетит.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар