Начин на приготвяне
Отделете жълтъците от белтъците на яйцата в две отделни купи. Разбийте белтъците с щипка сол с помощта на миксер. Добавете поетапно захарта по време на разбиването, докато получите белтъчен сняг с твърди връхчета.
Разтопете натуралния шоколад и го охладете напълно.
Разбийте жълтъците с пудрата захар до пухкав крем. Добавете мекото масло и разбийте отново.
Обединете внимателно с разбитите белтъци, като разбърквате с шпатула. Добавете шоколада и разбъркайте отново.
Започнете да добавяте брашното поетапно. Прехвърлете сместа в ринг за торти и изпечете на 180°C за 25 минути.
За какаовия маслен крем разбийте мекото масло с пудрата захар до получаване на пухкав крем.
Добавете чаена чаша кафе еспресо и какаото на прах. Отделете семенцата на шушулка ванилия и прибавете и тях, разбийте отново и приберете крема в хладилника за половин час.
Пригответе сместа за сиропиране на блатовете, като смесите кайсиевото сладко с уискито в касерола на котлона. Когато сладкото се затопли и поразреди, свалете от котлона.
За шоколадовата глазура смесете в съд на котлона захарта и водата. Долавете какаото, разбъркайте и оставете захарта да се разтопи. Добавете черния шоколад, начупен на парчета, и бъркайте, докато до получаване на гъста и гладка смес. Свалете съда от котлона и охладете глазурата за кратко.
Разрежете блата за тортата на две еднакви части. Сиропирайте с кайсиевото сладко, разпределете 2/3 от масления крем и поставете втория блат. Сиропирайте и него и покрийте с останалия какаов крем. Намажете и страните на тортата Сахер.
Приберете шоколадовата торта за половин час в хладилника, преди да глазирате.
Поставете тортата Сахер в тавичка върху решетка и залейте обилно с шоколадовата глазура. Приберете повторно в хладилника, за да стегне глазурата.
Гарнирайте тортата с пресни малини и настърган шоколад.
Тортата Сахер с еспресо крем е чудна!