Начин на приготвяне
Предварително обелете патладжана и го нарежете на кубчета. Посолете и оставете да отцеди горчивината си. При готовност изплакнете с вода и подсушете.
Почистете зеленчуците и ги нарежете: лука - на тънки полумесеци, картофите на едри кубчета, тиквичката на малки кубчета, моркова - на кръгчета, изпечените червени чушки и обелените домати на кубчета, а чесъна - на ситно.
Загрейте олиото на умерена температура в дълбок тиган на котлона. Сипете лука, картофите и морковите. Пържете, докато лукът омекне, а картофите започнат леко да се запичат или за около 10 мин.
Добавете чушките, тиквичката, патладжана и чесъна. Гответе още за около 5 мин. Добавете граха, зеления фасул и подправките. Разбъркайте и гответе още около 5 мин.
Накрая добавете доматите и около 150 мл вода. Изсипете зеленчуковия гювеч в глинен гювеч. Захлупете и сложете в студена фурна.
Загрейте на 250°C и гответе около 20 мин, намалете на 200°C и гответе още около 25 мин.
Накрая на готвенето отстранете капака и оставете постния гювеч да се запече.
Постният пикантен зеленчуков гювеч е много вкусен.