Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Постен пикантен зеленчуков гювеч

Постен пикантен зеленчуков гювеч

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Постен пикантен зеленчуков гювеч
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Ароматен, пикантен и съобразен с постите - не гювеч, а чудо"

Необходими Продукти

  • картофи - 3 бр. средно големи
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • грах - 1 ч.ч. от консерва
  • зелен фасул - 1 ч.ч. от консерва
  • тиквички - 1 бр. малка
  • патладжани - 1/2 бр.
  • чушки - 3 бр. червени, изпечени и обелени
  • чесън - 2 скилидки
  • червен пипер - 1 с.л. , сладък
  • лют пипер - 1 ч.л.
  • домати - 1 ч.ч обелени и нарязани на кубчета
  • олио - 3 с.л.
  • чубрица
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително обелете патладжана и го нарежете на кубчета. Посолете и оставете да отцеди горчивината си. При готовност изплакнете с вода и подсушете.

Почистете зеленчуците и ги нарежете: лука - на тънки полумесеци, картофите на едри кубчета, тиквичката на малки кубчета, моркова - на кръгчета, изпечените червени чушки и обелените домати на кубчета, а чесъна - на ситно.

Загрейте олиото на умерена температура в дълбок тиган на котлона. Сипете лука, картофите и морковите. Пържете, докато лукът омекне, а картофите започнат леко да се запичат или за около 10 мин.

Добавете чушките, тиквичката, патладжана и чесъна. Гответе още за около 5 мин. Добавете граха, зеления фасул и подправките. Разбъркайте и гответе още около 5 мин.

Накрая добавете доматите и около 150 мл вода. Изсипете зеленчуковия гювеч в глинен гювеч. Захлупете и сложете в студена фурна.

Загрейте на 250°C и гответе около 20 мин, намалете на 200°C и гответе още около 25 мин.

Накрая на готвенето отстранете капака и оставете постния гювеч да се запече.

Постният пикантен зеленчуков гювеч е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: