Петел със зеле

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
328327
Петел със зеле2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Класическа рецепта за домашен петел със зеле - точно, както навремето баба го приготвяше"

Необходими Продукти

  • петел - 1 домашен
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 8 зърна
  • целина - малко парче глава
  • зеле - 1 кисела зелка, а може и прясно, но трябва предварително да се запържи
  • олио - 100 мл
  • бекон - 150 - 200 г
  • черен пипер - млян
  • чубрица - 1 - 2 с.л.
  • чесън - няколко скилидки по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете почистения домашен петел да се вари в тенджера под налягане за около 1 час заедно със зърна черен пипер, дафиновите листа и нарязаната целина.

След това го извадете и порционирайте. Бульона може да използвате за направата на супа или да го редуцирате и да съхранявате за други ястия в буркан в хладилник.

Загрейте малко мазнина в тиган и запържете първо нарязания ситно бекон, а след това добавете месото от петела, като добавите и няколко скилидки чесън, сол и чубрица. В гювеч подреждайте ред скълцано кисело зеле, овкусено с чубрица и млян черен пипер, ред петел с малко бекон и така догоре.

Залейте отгоре с малко от бульона и с мазнината от пърженето на петела. При нужда добавете още подправки. Покрийте с капак и сложете ястието да се пече около 90 минути в умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
44
31
21
10
Дай твоята оценка: