Начин на приготвяне
Сложете почистения домашен петел да се вари в тенджера под налягане за около 1 час заедно със зърна черен пипер, дафиновите листа и нарязаната целина.
След това го извадете и порционирайте. Бульона може да използвате за направата на супа или да го редуцирате и да съхранявате за други ястия в буркан в хладилник.
Загрейте малко мазнина в тиган и запържете първо нарязания ситно бекон, а след това добавете месото от петела, като добавите и няколко скилидки чесън, сол и чубрица. В гювеч подреждайте ред скълцано кисело зеле, овкусено с чубрица и млян черен пипер, ред петел с малко бекон и така догоре.
Залейте отгоре с малко от бульона и с мазнината от пърженето на петела. При нужда добавете още подправки. Покрийте с капак и сложете ястието да се пече около 90 минути в умерена фурна.