Начин на приготвяне
Картофите и морковите обелваме, нарязваме на едро и поставяме във вряща подсолена вода.
Гъбите почистваме със суха четка. Поставяме ги във вряла вода, в която сме добавили 1-2 стръкчета мащерка, сол, няколко зърна черен пипер и щипка лимонена киселина или 3-4 капки оцет.
Гъбите бланшираме около 15 минути. Отцеждаме ги и запазваме гъбения бульон от варенето им.
Едната част от печурките ще използваме в плънката, като ги нарязваме на шайби. Другата половина заделяме за соса и ги нарязваме на много ситни кубчета.
В нагорещената мазнина задушаваме нарязания на ситно праз. След като леко се карамелизира, прибавяме към него ситните кубчета бекон и гъбите.
Овкусяваме с черен пипер и листенца мащерка. След като се задушат и омекнат, спираме термичната им обработка.
Сварените картофи и моркови намачкваме на едро с вилица, нека текстурата им се усеща.Смесваме ги със запържения бекон и подправяме плънката със сол, ако е необходимо.
Не намазнявам предварително гнездата, защото беконът не полепва по тях при изваждането на печивото.
Прилепвам слайсове от него по стените и оформям кошничка. Поставяме малко и на дъното.
Пълним с ароматната вкусна плънка от картофи, бекон и гъби.
Печем пълнените картофи в предварително загрята фурна за 15 минути с вентилатор.
Приготвяме гъбения сос. За целта обелваме първо наденицата и използваме каймата. Запържваме я в тиган с разтопено масло до златисто.
Деглазираме с бялото вино и след като се изпари алкохолът, поставяме наситнените гъби, целите скилидки чесън и задушаваме за 3-4 минути. Добавяме гъбеният бульон и оставяме да къкри, докато течността се изпари наполовина. Разтваряме в малко студена вода царевичното брашно. Сгъстяваме с него соса. Отстраняваме скилидките от него.
За гарнитура нарязвам репичките много тънко на шайби. После на тънки лентички. Поставяме ги в купа с ледена вода, за да ги държи свежи до тяхното поднасяне.
Сглобяваме чинията, като първо разстиламе ивица от гъбения сос.
Върху него подреждаме от зелените листа киселец за цвят. Неговия кисел привкус ще балансира сладостта на гъбите и картофите.
Гарнираме със свежа салата от репички, които овкусяваме с лимонов сок и зехтин.