Начин на приготвяне
Обезципете и нарежете телешкото месо на големи кубчета. Посолете много леко, сипете червения и черния пипер, розмарина и дафиновите листа, натрошени на едро. Сложете към месото 3 с.л. зехтин и разбъркайте добре, така че всички съставки да се смесят и проникнат в телешкото. Тогава налейте двата вида вино и доматения сос и приберете в хладилник за 2-3 часа.
Престоялото в подправки и вино месо извадете от хладилника 30 минути на стайна температура, а докато чакате, си пригответе другите продукти за ястието:
Почистете от люспите арпаджика, обелете картофите и ги сложете в купа с вода, накълцайте спанака, а чесъна измийте и без да го белите, смачкайте с широката страна на нож.
Когато телешкото е придобило стайна температура, сипете заедно с маринатата в глинен съд. Добавете арпаджика и чесъна и долейте малко вода- около 1 ч.ч.
Захлупете съда с принадлежащия му глинен капак или със парче алуминиево фолио.
Пъхнете в студена фурна и включете на 200 градуса. Гответе така 2 часа и проверете нивото на течността, при нужда доливайте вода по мъничко.
Извадете тавата от фурната и сложете картофите и спанака. Ако картофите са много малки, оставете цели, ако са по- големички - разполовете. Поръсете телешкото с картофи със сол и останалата мазнина и пъхнете отново във фурната за около 40 минути на затворен капак, след това махнете капака и гответе до златист загар на картофките.
Поднесете телешкото с картофи и спанак топло на вашата трапеза. По желание поръсете със пресен накълцан магданоз.
Добър апетит!